Strymonas Cooperation Corridor (RiverPlus)

Η διασυνοριακή περιοχή και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, χαρακτηρίζεται συχνά από δυσκολίες στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση, περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνογνωσία των επιχειρήσεων, αδύναμη επίσημη και άτυπη πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες, έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων / υπηρεσιών, ανεπαρκής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του  και χαμηλές επιδόσεις στη διεθνοποίηση.

Η περιοχή του έργου River Plus χαρακτηρίζεται από πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Οι δήμοι Simitli και Strumyani στη Βουλγαρία καθώς και οι δήμοι Ηράκλειας, Σιντικής και Εμμανουήλ Παππά στην Ελλάδα, διασχίζονται από τον ποταμό Struma ή Στρυμόνα, έχουν μεγάλες εκτάσεις με πλούσιο φυσικό περιβάλλον ή και προστατευόμενες περιοχές. Επιπλέον, ανήκουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή ανάπτυξη και διαθέτουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη  οικολογικού τουρισμού, θεματικού τουρισμού και δυνατότητες ανάπτυξης διασυνοριακής συνεργασίας.

Οι ομοιότητες στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον των εταίρων αντικατοπτρίζονται σε κοινά προβλήματα, ζητήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες που επικεντρώνονται στην προστασία, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των τοπικών παραδοσιακών δραστηριοτήτων.

Γενικός στόχος του έργου:  H ενίσχυση της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, για την προστασία και την προώθηση της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων.

Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους:

Επικεφαλής εταίρος (LB1): Δήμος  Simitli

PB2: Δήμος Strumyani

PB3: Δήμος Ηράκλειας

PB4: Δήμος Σιντικής

PB5: Δήμος Εμμανουήλ Παππά

PB6: Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών A.A.E. O.T.A.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.011.737,58€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Η προσέγγιση του έργου εστιάζεται κυρίως σε τρία θέματα:

  • δημιουργία υποδομών

Το πρώτο αφορά στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών για τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης και προώθησης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων και δραστηριοτήτων της περιοχής. Το έργο περιλαμβάνει υλοποίηση έργων σε χώρους αναψυχής, έργα για την αύξηση της φιλοξενίας θεματικών τουριστών, δραστηριότητες σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα πληροφόρησης και ένα μουσείο τοπικών παραδοσιακών δραστηριοτήτων.

  • νέες προσεγγίσεις & εργαλεία

Το δεύτερο, συνίσταται στο γεγονός ότι απευθύνεται σε νέες προσεγγίσεις και εργαλεία με διασυνοριακό χαρακτήρα για την περιοχή και αναδεικνύει τη διασυνοριακή προσέγγιση, αναφέρεται στην ενίσχυση μιας κοινής τουριστικής ταυτότητας μέσω μελετών, σεμιναρίων για δημόσιους υπαλλήλους, επαγγελματίες και κατοίκους, καθώς και θεματικά εργαστήρια για καινοτόμες προσεγγίσεις.

  • ανάπτυξη δικτύου

Το τρίτο μέρος του έργου αποτελείται από την ανάπτυξη ενός δικτύου για τους επαγγελματίες και τους ενδιαφερόμενους της περιοχής μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και κοινών τουριστικών εκστρατειών.

Το έργο δομείται σε πέντε επιμέρους Πακέτα Εργασίας, κάθε ένα από τα οποία συντίθεται από επιμέρους παραδοτέα, για την υλοποίηση των οποίων οι εταίροι του έργου συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα Πακέτα Εργασίας είναι:

  • Πακέτο Εργασίας 1 (ΠΕ1):

Διαχείριση και συντονισμός του έργου

  • Πακέτο εργασίας 2 (ΠΕ2):

Επικοινωνία και διάχυση

  • Πακέτο εργασίας 3 (ΠΕ3):

Ενίσχυση της κοινής τουριστικής ταυτότητας

  • Πακέτο εργασίας 4 (ΠΕ4):

Δικτύωση και καλές πρακτικές

  • Πακέτο εργασίας 5 (ΠΕ5):

Διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς

Περιλαμβάνουν ένα καλύτερο καθεστώς διατήρησης και αυξημένης ελκυστικότητας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής για τους τοπικούς και διεθνείς επισκέπτες, αυξημένη τουριστική κίνηση και βελτιωμένη ικανότητα των τοπικών αρχών και φορέων να χρησιμοποιούν με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής μέσω βελτιωμένων υποδομών, του προσωπικού και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα συμβάλουν στη βελτίωση, μακροπρόθεσμα, του βιοτικού επιπέδου και των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσω της καλύτερης χρήσης των φυσικών πόρων και των βελτιωμένων ευκαιριών απασχόλησης στις περιβαλλοντικές και τουριστικές υπηρεσίες.