Portfolio

Οδηγός Καλών Πρακτικών για το Νερό

Ο Οδηγός Καλών Πρακτικών για το νερό αποτελεί το παραδοτέο (D5.2.1) που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Best Water Use» (Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A, Ελλάδα Βουλγαρία 2014-2020) και ειδικότερα του Πακέτου Εργασίας 3 (WP3) και αφορά στην σύνθεση ενός εγχειριδίου όπου παρουσιάζονται οι κυριότερες καλές πρακτικές που εντοπίστηκαν στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία να εφαρμόζονται σε Αμερική και Ασία με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και την ορθολογική διαχείριση του για τις κυριότερες κατηγορίες χρήσης του. Η δημιουργία ενός Οδηγού Καλών Πρακτικών καλύπτει εν μέρει τον ειδικό στόχο του έργου BestU, ήτοι την ανάπτυξη της ικανότητας ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων από τους φορείς της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσω της ενίσχυσης της γνώσης και της εφαρμογής πιλοτικών καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών.

Ειδικότερα, σκοπός του παραδοτέου και κατ’ επέκταση του Οδηγού είναι να αναζητηθούν και να αναδειχθούν καλές πρακτικές διαχείρισης μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων ύδατος μέσα από αντίστοιχα παραδείγματα στις περιοχές της Αμερικής και της Ασίας, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες χρήσης, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης άλλων δράσεων του έργου, όπως η ανάπτυξη οδηγών ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται οι Καλές Πρακτικές και αξιολογούνται σε σχέση με ορισμένα κριτήρια προκειμένου να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού κυρίως για τις σημαντικότερες χρήσεις όπως είναι η υδρευτική/αστική, η αρδευτική και η βιομηχανική.

Η αξιολόγηση των πρακτικών χρήσης νερού στοχεύει στη συγκέντρωση πληροφοριών που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό επιτυχημένων μελλοντικών παρεμβάσεων. Συμπληρωματικά, η αξιολόγηση και σύγκριση με πρακτικές άλλων χωρών παρέχει τη δυνατότητα οφέλους από τις εμπειρίες άλλων χωρών και ενδεχομένως τη μεταφορά επιτυχημένων πρακτικών. Η αξιολόγηση οδηγεί σε ταξινόμηση και βασίζεται σε βαθμολογία η οποία απορρέει από την συνολική επίδοση μιας πρακτικής σε μια σειρά από κριτήρια που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά των χαρακτηριστικών που ιδανικά θα πρέπει να διαθέτει μια καλή πρακτική. Δεδομένης της φύσης της αξιολόγησης των Πρακτικών σε σχέση όχι μόνο με ένα μοναδικό κριτήριο αλλά με ένα μεγάλο αριθμό κριτηρίων, η βιβλιογραφία συνιστά τη χρήση Πολυκριτηριακής Ανάλυσης που ενδείκνυται σε προβλήματα όπου απαιτείται αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών σε σχέση με παραπάνω του ενός κριτήρια.

Interreg Greece-Bulgaria 2014-2020
BestU
Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών